Szałwia Sycylijska Rozdrobniona EKO 25g

salvia liscie2.jpg
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,90 zł 15,90 zł 8.90
zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto: 8,24 zł 14,72 zł
bez 8% VAT i kosztów dostawy
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Szałwia sycylijska (rozdrobniona) BIO. 25g.


Filippone - Przyprawy BIO Certyfikowane z Sycylii

Niesamowite zioła ze słonecznych gór Sycylii są znane i cenione od starożytności. Zbierane ręcznie przez wytrawnych znawców, suszone na słońcu w naturalnych warunkach bez żadnej obróbki i chemicznych dodatków. Produkt w 100% naturalny. Zachowują najwyższą jakość i autentyczność. 


Nazwa szałwii pochodzi od „salus salvus”, czyli „bezpiecznie i zdrowo”. Szałwia – roślina lecznicza, przyprawowa a przede wszystkim magiczna. Galowie wierzyli, że szałwia ma zdolność leczenia wszystkich chorób i działa skutecznie jako „środek odstraszający” przed gorączką i kaszlem. Rzymianie uważali ją za świętą roślinę – obrzęd zbierania i gromadzenia jej mogli wykonywać tylko nieliczni, specjalnie wyświęceni zielarze. Chińczycy wierzyli, że zapewnia długowieczność. W XVII wieku kosz szałwii był wart 3 kosze herbaty.
W antycznej Grecji uważana za symbol nieśmiertelności i męskości. Do Europy sprowadzili ją Benedyktyni. Uważano ją wówczas za magiczny środek wzbudzający wzajemną miłość. Szeroko wykorzystywana w medycynie ludowej z uwagi na działanie antyseptyczne jako napar przy leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej i gardła, działanie rozkurczowe. Napar z szałwii stosuje się przy problemach skórnych, głównie do przemywania źle gojących się ran. Ma właściwości przeciwgrzybiczne. Bogata w olejki eteryczne (tujon). Zawiera także cyneol, borneol, pinen, kamforę, garbniki, gorycze, żywice. Jako przyprawa dodawana do potraw wpływa korzystnie na pracę żołądka i proce trawienia.


Napar z szałwii:
1 łyżkę stołową ziół zalać 200 ml ciepłej wody o temp. 800C i zostawić pod przykryciem na 4-5 minut. Wystudzony napar z dodatkiem świeżej mięty i cytryny jest wspaniałym napojem chłodzącym.


Zastosowanie w kuchni:
Jako przyprawę, szałwię należy używać w małych ilościach. Liście mają wyraźny, korzenny i ostry zapach, w smaku dominuje nuta korzenna i pikantna.
Można nią przyprawiać: sosy, omlety, suflety, śledzie, zupy rybne, mięsa różnego rodzaju (wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę, dziczyznę czy drób) pieczone na ruszcie. Wspaniale aromatyzuje mięso zająca opiekane na wolnym ogniu, bitki, nerki, szynkę, kurze wątróbki, pieczeń cygańską, baraninę, wędliny.
W daniach jarskich – wykorzystywana do sosów sałatkowych, warzyw grillowanych, szaszłyków z warzyw i grzybów szlachetnych, zup z dodatkiem roślin strączkowych – fasoli, ciecierzycy, bobu. Smak i zapach szałwii harmonizują z miętą i rozmarynem. 


Pochodzenie: Wyprodukowano i zapakowano na Sycylii. Produkt włoski. Rolnictwo ekologiczne.

Certyfikacja: IT BIO 006

Termin ważności: 12/2021

Ilość szt. w opakowaniu zbiorczym: Dowolna

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl