Nasiona Dzikiego Fenkułu EKO 25g

FINOCCHIETTO.jpg
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,90 zł 15,90 zł 8.90
zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto: 8,24 zł 14,72 zł
bez 8% VAT i kosztów dostawy
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Filippone - Przyprawy BIO Certyfikowane z Sycylii


Nasiona dzikiego fenkułu BIO. 25g.

Nasiona fenkułu (kopru włoskiego) suszone na słońcu, zbierane i pakowane ręcznie gwarantując zachowanie najwyższej jakości właściwości smakowych.


Doceniając właściwości zdrowotne nasion kopru włoskiego, Hipokrates zalecał go jako środek stymulujący, trawienny, przeciwskurczowy, wiatropędny (sprzyjający wydalaniu gazu jelitowego) oraz antyseptyczny. Herbata z liści fenkułu – według medycyny ludowej – stosowana jest jako środek na ból brzucha, kaszel i w przypadku bezsenności. Daniom nadaje słodkawy, nieco pikantny smak porównywany do smaku anyżu lub lukrecji. Liście kopru włoskiego używane są jako aromatyczna przyprawa do mieszanek ziołowych. Jedzenie świeżego kopru włoskiego zmienia wrażliwość kubków smakowych, dlatego we Włoszech koper zyskał miano „infinocchiare” („oszustwa”) - dawniej nieuczciwi karczmarze podawali gościom danie z dodatkiem świeżego kopru włoskiego, aby potem oszukać oferując  im wino gorszego gatunku lub dania „drugiej świeżości” z dodatkiem nasion kopru włoskiego.


Zastosowanie w kuchni:
Liście kopru włoskiego idealnie pasują do dań z ryb i owoców morza. Świetnie sprawdzają się jako wonna przyprawa do dań kuchni indyjskiej – curry z kurczaka, curry z warzyw, curry z dodatkiem roślin strączkowych (fasoli, ciecierzycy, grochu). Do pieczonych ziemniaków, sosów kwaśno-słodkich na bazie owoców (chutney'ów), posypywania warzyw z wody lub gotowanych na parze np. brokułów, kalafiora, marchwi, buraków. W kuchni włoskiej dodatek do serów i tarallini a w kuchni francuskiej dodatek do pieczywa. W kuchni fusion dodawany do podkreślenia bogactwa smaków deserów – pączków, ciast, budyniów i obowiązkowym składnikiem typowego piemonckiego biszkoptu – ciasteczek finocchino. Wspaniały składnik przypraw do domowych kiełbas, gorącego wina i herbat ziołowych.


Pochodzenie: Wyprodukowano i zapakowano na Sycylii. Produkt włoski. Rolnictwo ekologiczne.

Certyfikacja: IT BIO 006

Termin ważności: 12/2020

Ilość szt. w opakowaniu zbiorczym: Dowolna

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl