A'Culonna IGT Terre Siciliane Nerello Mascalese 2015 Czerwone ETNA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 139,00 zł 139.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto: 113,01 zł
bez 23% VAT i kosztów dostawy
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 395

Opis

A’Culonna IGT Nerello Mascalese. 2015r.


Czerwone wytrawne naturalne

Gleba: wulkaniczna

Wysokość: 650 m n.p.m.

Szczepy: nerello mascalese i nerello cappuccio

Wszelkie dodatkowe informacje dotyczące uprawy winorośli: zero chemii i 90% prac są one wykonywane ręcznie przez nas, w tym spulchnianie.

Sposób wyciskania: bardzo lekki - prasą

Winifikacja: stalowe beczki i kadź

Maceracja: w zależności od rocznika od 15 do 30 dni przy niekontrolowanych temperaturach.

Wykorzystanie drożdży selekcjonowanych: Nie, tylko spontaniczna fermentacja

Sposób stabilizacji: brak

Filtrowanie: nie

Klaryfikacja: nie

Starzenie się w beczkach: od 18 do 24 miesięcy.

Starzenie w butelce (czas trwania): 6 miesięcy

Znakomite naturalne wino z Etny, Nerello Mascalese ze stuletnich winorośli, bez siarczynów i dodatków drożdżowych, wykonane z pasją i miłością. Nuty czerwonych owoców, dobrze ustrukturyzowane, taniny dobrze zrównoważone, charakterystyczne wino, idealne do czerwonego mięsa.


 

Winnica Scirto (Etna - Sycylia)

Całkowita powierzchnia uprawna: 4,5 ha (winnice, drzewa oliwne, drzewa owocowe)

Całkowita liczba wyprodukowanych butelek (średnia): 10000/12000

Krótka historia gospodarstwa:

Właścicielem winnicy byli dziadkowie Giuseppe, którzy zawsze produkowali wino i oliwę sprzedawaną luzem, jak to zawsze robiono na Etnie do przełomu 20 i 21 wieku. Kiedy zmarł dziadek Giuseppe, był to okres, kiedy na obszarze Etny wielu zaczęło sprzedawać winnice ... Nasza była szczególnie poszukiwana, ale Giuseppe był bardzo do niej przywiązany, spędzał tam lata ze swoim dziadkiem od dzieciństwa. Wiązało się z tym miejscem wiele wspomnień, nie potrafił sprzedać skarbu dziadka. Pomyślał więc, co zrobić? Wpadł na pomysł aby kultywować rodzinną tradycje, i że zrobi to razem z Valerią ... I tak w 2009 roku zaczęli pracować nad winnicą, a rok 2010 był ich pierwszym rocznikiem. Od samego początku ideą było aby produkować wino przy minimalnej interwencji człowieka oraz bez użycia chemii. Nie kończyliśmy żadnych szkół, jesteśmy samoukami. Wiedze zdobywaliśmy przez prace i po drodze spotykając wielu innych producentów, z którymi mogliśmy się skonfrontować, aby dowiedzieć się więcej. W winnicy pracujemy tylko we dwoje…

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl