Pomidory z Wezuwiusza DOP

Pomodorino del Piennolo del Vesuvio DOP są jednymi z najbardziej cenionych darów Kampanii. Cechami wyróżniającymi pomidory z Wezuwiusza objętymi ochroną (apelacja DOP) są:

• owalne lub lekko przycięte owoce ze spiczastym wierzchołkiem

• gruba, czerwona skórka

• waga nieprzekraczająca 25 g

• miąższ o gęstej konsystencji i czerwonym kolorze

• intensywny, bardzo świeży zapach

• słodki i lekko kwaskowaty smak

„Pomodorino del Piennolo del Vesuvio DOP” wyrożnia grubsza skórka, wysokie stężenie cukrów, kwasów i innych rozpuszczalnych substancji organicznych, które sprawiają, że jest to produkt o długiej żywotności, podczas którego żadne z ich właściwości organoleptycznych nie ulegają zmianom. Ich cechy są ściśle związane z glebą wulkaniczną i czynnikami klimatycznymi typowymi dla tego obszaru geograficznego. Właśnie w takim środowisku jakość pomidorów osiąga najwyższy poziom. Pomidory z Wezuwiusza DOP ze względu na swoje właściwości oraz możliwość wszechstronnego wykorzystania są podstawowym składnikiem kuchni neapolitańskiej. Oprócz tradycyjnego spaghetti z małżami i innymi owocami morza lokalni szefowie kuchni wykorzystują te niesamowite pomidory w wielu innych potrawach, przede wszystkim są sekretem wyjątkowego smaku neapolitańskiej pizzy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl