Różnica między oliwą EKO i nie EKO

Różnica między oliwą EKO i nie EKO

Kiedy mówimy o produktach włoskiej kuchni, z pewnością nie można nie wspomnieć o oliwie, która jest wyjątkowym dopełnieniem wielu potraw. Dobra oliwa z oliwek idealnie komponuje się z bruschettą z pomidorkami cherry czy większością sałatek.

Dziś jednak chcemy poruszyć temat ekologicznej oliwy z oliwek extra vergine, którą można uznać za jeszcze wyższy jakościowy poziom niż tradycyjna oliwa niecertyfikowana.


Różnica między oliwą organiczną a nieorganiczną.

Zacznijmy od stwierdzenia, że ekologiczna oliwa z oliwek extra vergine oraz oliwa z oliwek extra vergine bio/eko to to samo. Bio/eko jest po prostu skrótem, który jest używany dla wygody. Oliwa organiczna, jak sama nazwa wskazuje, została wyprodukowany z oliwek pochodzących z rolnictwa ekologicznego.


Co oznacza rolnictwo ekologiczne?

Oznacza to metodę rolnictwa, która wykorzystuje to, co oferuje wyłącznie matka natura:

  • Naturalna żyzność gleby
  • Efekt zmieniających się pór roku
  • Ekosystem, który tworzy się wokół drzew (owady ...)

 

Proces pozyskiwania oliwy z rolnictwa ekologicznego jest zatem procesem, który wykorzystuje bogactwo naturalnego środowiska, jednocześnie nie czyniąc mu szkody. Dodatkowo, nie dodając w procesie obróbki jakichkolwiek składników syntetycznych, nie czyni również szkody nam – przyszłym konsumentom.


Jakie jest oznaczenie ekologicznej oliwy z oliwek? Jak uzyskać certyfikację ekologiczną?

Aby uzyskać certyfikat ekologiczny, oliwa musi być wytwarzana w sposób mechaniczny na zimno. Nie można zatem czynić ekstrakcji za pomocą rozpuszczalników. Aby uzyskać certyfikację ekologiczną, należy przestrzegać przepisów UE, ale nie tylko. Gospodarstwo musi okresowo przechodzić szereg kontroli.

Na etykiecie ekologicznego produktu znajdziesz charakterystyczny zielony listek. Bardzo ważne, aby dodatkowo pod takim symbolem na włoskiej, ekologicznej oliwie widniał napis: "agricultura italiana", co daje gwarancję, że mamy do czynienia z oliwą 100% włoską, która została wykonana z oliwek uprawianych we Włoszech, a nie wątpliwej jakości transportowanych z różnych zakątków świata. Dodatkowo apelacja DOP gwarantuje nam pochodzenie oliwek z konkretnego regionu, wykonywanej wg tradycyjnej, ściśle przestrzeganej receptury.


Czy więc organiczna oliwa z oliwek extra vergine jest zawsze lepsza niż nieekologiczna?

Odpowiedź na to pytanie jest złożona. Jeśli przez lepsze rozumiemy uprawę oliwek bez użycia pestycydów i brak jakichkolwiek dodatków syntetycznych, odpowiedź brzmi tak, bo z pewnością jest to lepsze dla naszego zdrowia. Faktem jednak jest że oliwki są bardzo wrażliwe i absorbują duże ilości użytej chemii, pestycydów. Należy jednak pamiętać, że są jeszcze inne czynniki, które czynią oliwę „dobrą”. Po pierwsze, gęstość. Oliwa musi być gęsta. Jeśli jest za rzadka, jest to pierwsza wskazówka, że może znajdować się w niej dodatek innych olejów roślinnych. Następnie – zapach. Dobra oliwa pachnie niczym innym, jak świeżym owocem oliwki. Jeżeli jest bezwonna – oznacza to, że dodano do niej oleje rafinowane. W smaku z kolei, ważne jest by odczuwać na końcu delikatną gorycz – świadczy to o dużej zawartości bardzo cennych w oliwie polifenoli. To bardzo ważny element jakościowej oliwy extravergine. I na końcu kwasowość - Na najlepszych oliwach podkreśla się ich niską kwasowość poprzez informację w opisie produktu. Żeby oliwa była extravergine kwaswość musi być mniejsza niż 0.8%, ale w dobrych oliwach jest często mniejsza niż 0,2%). Należy pamiętać jednak, że kwasowość nie jest wyczuwalna ani w smaku, ani w zapachu. Kwasowość jest mierzalna jedynie w laboratorium.


Ekologiczna oliwa z oliwek extra vergine: szalone ceny?

Zwykle, gdy mówimy o jakimkolwiek produkcie ekologicznym, myślimy również o wyższym koszcie: produkt rzemieślniczy, ekologiczny wymaga dużo większego nakładu pracy, co wiąże się z wyższą ceną końcową. Korzystając wyłącznie z dóbr naturalnego środowiska, wykonując większość prac ręcznie, gospodarstwo osiąga dużo mniejszą wydajność. Z tego powodu, kto szuka jakościowej ekologicznej oliwy z oliwek, powinien spodziewać się ceny wyższej niż zna z popularnych dyskontów. Oliwy producentów nastawionych na masową produkcję i bardzo wysokie zyski osiągają wysoką wydajność, stosują ogromną ilość pestycydów, szkodliwych dla naszego zdrowia i środowiska.

Ostateczna decyzja co znajdzie się w naszej kuchni należy już do nas.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl